
German agriculture
Mustard oil
virgin
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From a botanically kind of view, mustard (Sinapis alba) belongs to the family of rapeseed. In addition to the usual mustard, a valuable oil can also be pressed from the mustard seeds – a spicy and culinary rarity.
The native mustard oil of the Ölmühle Solling is cold-pressed from black and yellow organic mustard seeds. It contains about 16% Omega 3 and 17% Omega-6 fatty acids in a 1: 1 ratio.
Low level of erucic acid thanks to new breeds
Good to know: Our mustard oil is made from low-erucic acid mustard seeds. Erucic acid is a monounsaturated fatty acid (C22: 1) that can be found in mustard seeds in varying amounts. According to the order on the maximum level of erucic, edible oils or foods containing them, must not contain more than 5% erucic acid. Meanwhile, there are mustard varieties with a very low level of erucic acid (proportion <1.1%). Fortunately, this delicious and valuable edible oil can be safely consumed. The mustard oil from Ölmühle Solling is characterized by the typical mustard-sharpness typical of horseradish, wasab and cress. The sharpness comes from the natural content of mustard oil glycosides and the isothiocyanates (allyl mustard oil).
Rich in valuable fatty acids
Mustard oil contains about 16% omega-3 fatty acids, which is more than rapeseed or walnut oil. The ratio of omega-3 to omega-6 fatty acid is balanced (1: 1): Short: Mustard oil is classified as a high-quality edible oil.
Mustard oil is very popular in the Indian cuisine and is ideal for savory dressings and dips.
Mustard oil
Average energy and nutrient content for 100 g
Please enjoy our products as part of a diverse and balanced nutrition.
As a product of nature the composition of the oil can vary, the given specifications are therefore average values.
Ingredients
Mustard oil*, essential mustard oilStorage advice
In the Asian cuisine for fish dishes and wok vegetables proven, in this country it goes well with potato and sausage salads, spicy salad dressings and quark dishes, spreads, vegetable tips, meat and fish dishes, in soups and sauces. The mustard oilDurability
9 - 12 monthsFatty acids diagram

Mustard oil is very popular in the Indian and Bengal cuisine. It gives a spicy flavor to curry and fish dishes. It is also highly recommended as a seasoning oil as for sushi as an alternative to green wasabi paste.
Mustard oil is also great in traditional German cuisine, for example as a spicy dip made from sour cream and mustard oil, or, combined with rapeseed oil, as a home-made mayonnaise for hearty salads. Here’s a tip: A tablespoon of mustard oil turns jam into a delicious cheese accompaniment.
The oil is used for cooking, seasoning and marinating vegetables, such as leeks.
If you would like to know more about the diverse uses of native vegetable oils, we recommend the following links:
www.systemed.de
www.olionatura.de
Note:
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Die Haltbarkeit eines Öles hängt von der Sorte ab und ist unterschiedlich. Die meisten unserer Würz- und sortenreinen Öle sind ungeöffnet 12 Monate haltbar, Kokosöl und Erdnussöl sogar 18 Monate. Es gibt ein paar Ausnahmen: Unser Leinöl ist im geöffneten wie im ungeöffneten Zustand 6 bis 8 Wochen haltbar. Produkte, die viele ungesättigte Fettsäuren enthalten, haben eine Haltbarkeit von 9 Monaten.
Tipp: Öle können Sie einfrieren. Das verlangsamt den Oxidationsprozess und verlängert die Haltbarkeit. Nach dem Auftauen im Kühlschrank erhält das Öl die reguläre Haltbarkeit zurück – allerdings nur, wenn es direkt nach dem Kauf eingefroren wurde.
Wie bewahre ich Öle am besten auf?
Alle Speiseöle sollten lichtgeschützt gelagert werden. Dabei sollte Leinöl bitte unbedingt im Kühlschrank aufbewahrt und innerhalb von 8 Wochen verbraucht werden. Zur Aufbewahrung von Kokosöl siehe unsere Informationen zum Kokosöl.
Haben die Öle aus der Ölmühle Solling Rohkostqualität?
Eine Ausnahme bilden die gerösteten Öle: Hier wird ein Teil der Saat vor der Pressung schonend geröstet, um den Geschmack zu intensivieren. Auch beim Kokos- und Palmöl werden die Rohstoffe vor der Pressung getrocknet, wobei höhere Temperaturen entstehen können.
Welche Öle eignen sich zum Braten?
Ein hoher Anteil an gesättigten Fettsäuren macht ein Speiseöl hitzestabil. Je höher dieser Anteil ist, desto besser eignet sich ein Öl zum Braten.
Folgende Öle lassen sich daher hervorragend zum Braten verwenden: Bratöl, Erdnussöl, Rapsöl, Rapskernöl, Sesamöl und Kokosöl.
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Gerne beanworten wir Ihre Frage per Mail unter info@oelmuehle-solling.de.